Choď na obsah Choď na menu
 


Ako sa správne starať o Skinny morčiatko

Skinny

morč---baldwin.JPG

Kvôli zvýšenému záujmu o informácie o chove Skinny morčiat som sa rozhodla napísať tento článok. Toto plemeno sa síce na Slovensku začalo chovať len nedávno, no jeho popularita veľmi rýchlo stúpa. Na internete však veľa informácii o jeho chove nenájdete, preto som sa rozhodla vám trošku pomôcť. Ešte v roku 1982 predstavilo kanadské laboratórium Charlese Riversev  prvé Skinny morčatá, ktoré získali z kolónie Hartley, kde boli objavené šľachtením z prírodnej genetickej mutácie v roku 1976 za účelom testovania kozmetiky. Majú rovnakú genetickú mutáciu ako Čínsky chocholatý pes, ktorá sa dedí recesívne. Krížením Skinny a osrstených morčiat sa vytvorila u Skinny odolnosť a imunita podobná, akú majú osrstené morčatá. Pravdou je, že ťažšie znášajú choroby. Zdravé Skinny morčiatko musí byť stále teplé. Hrejivé. Ak je na dotyk studené, urýchlene treba vyhľadať veterinára. Zvyčajne sa už ale jedná o predsmrteľný stav. Dožíva sa približne 4 roky, správnou starostlivosťou sa však táto hranica samozrejme predlžuje. Genetickým krížením osrstených morčiat a Skinny morčiat sa u nich vypestovala určitá odolnosť, takže dnes sú už odolné voči chorobám a toto kríženie je vzhľadom na zdravotnú stránku len vítané.

 
Príklady jednotlivých krížení:
Skinny+Skinny = Skinny
Skinny+ Genové Skinny =   50% Skinny a 50% Gén. Skinny
Skinny+osrstené = Génové Skinny
Gén. Skinny + Gén. Skinny = 25% šanca na 1 Skinny mláďa vo vrhu
Gén. Skinny  +  osrstené =  žiadne Skinny a ani Skinny Gén
 
Skinny morčatá sú prvé známe takmer bezsrsté  plemeno. Po ňom nasleduje ešte Baldwin, toto plemeno sa však zatiaľ na Slovensku nechová. Tvrdú kučeravú  srsť majú na hlave, ňufáku, okolo uší a na končatinách. Keď sa srsť nachádza aj na chrbte alebo kdekoľvek po tele, hovorí sa im „drátenky“, ale tieto nevyhovujú štandardu. Ušká Skinníkov majú byť pekne klopené – padnuté. Stojaté ušká sú v chove nežiaduce. Pretože Skinny morčatá nie sú chránené srsťou, majú rýchlejší metabolizmus, ktorý im udržiava telesnú teplotu. Na dotyk sú veľmi teplučké, až horúce. "Vďaka" tomu majú väčšiu spotrebu potravy a vylúčia viac trusu a moču. Ich slabou stránkou je náchylnosť na prievany a poranenia kože. Keďže nemajú  na tele žiadne chĺpky, ľahko sa im dajú odhaliť kožné choroby, ako sú napríklad plesne alebo svrab. Ako osrstené morčiatka, tak aj Skinny morčatá môžu byť rôznych farieb, od jednofarebných až po trikolóry, aguti, tany, či dalmatíny. Medzi ľuďmi často panuje taká mienka, že ak je niekto alergický na zvieratá, tak je alergický na ich srsť, a preto sa môžeme často stretnúť s odporúčaním Skinny morčiat pre alergikov. To však nie je pravda, nakoľko veľké percento alergikov je alergických hlavne na moč či sliny zvierat, ako aj na seno a taktiež aj roztoče, ktoré má každé zviera, vrátane Skinny morčiat, na svojich chĺpkoch. Niektorí odborní chovatelia neodporúčajú Skinny morčatá krémovať rôznymi krémami, ako sa to občas zvykne uvádzať. Môže im to vraj narušiť ich prirodzené pH, pretože krémy vyrobené pre ľudí majú iné pH, ako je potrebné pre kožu morčaťa. Taktiež časté kúpanie vraj pre nich nie je vhodné. Odporúčajú v prípade potreby umyť len tú časť tela, ktorá je znečistená. Tieto tvrdenia však môžete úplne ignorovať, ide hlavne o to, či to nevadí vašemu morčiatku. Ak vás toto plemeno očarilo, určite neváhajte a zaobstarajte si ho, nebudete ľutovať.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Arrive at Your Blood Stress Checked

(Aoxygierwego, 26. 7. 2018 13:02)

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-cialis-pas-cher-bordeaux/

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

(Albertduh, 3. 6. 2018 0:59)

The prostate is a vital a part of a male's reproductive :. It secretes fluids that assisted in the transportation and activation of sperm. The prostate gland is situated just while watching rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it will always be really miserable and inconvenient for your patient as his urinary method is directly affected.

The common prostate health issues are prostate infection, enlarged prostate and prostate type of cancer.



Prostate infection, also known as prostatitis, is regarded as the common prostate-related problem in men younger than 55 years of age. Infections in the men's prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis will be the least common coming from all forms of prostate infection. It is caused by bacteria located in the large intestines or urinary tract. Patients may experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to relieve the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is often a condition connected with a particular defect inside the gland and also the persistence presence of bacteria within the urinary tract. It can be brought on by trauma towards the urinary tract or by infections originating from other parts in the body. A patient may go through testicular pain, back pains and urination problems. Although it is uncommon, it could be treated by removal with the prostate defect accompanied by the use antibiotics and NSAIDs to help remedy the inflammation.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of most prostatitis cases; however, researchers have not even to establish the sources of these conditions. Some researchers believe that chronic non-bacterial prostatitis occur because of unknown infectious agents while other believe that intensive exercise and heavy lifting can cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable meals are important. These are some with the actions to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is important for our health and wellbeing and this will also keep the urinary track clean.

2. Some studies advise that a couple of ejaculations weekly will prevent cancer of prostate.

3. Eat beef in moderation. It has been shown that consuming greater than four meals of beef a week will raise the likelihood of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most crucial measure to take to make certain a wholesome prostate would be to opt for regular prostate health screening. If you are forty years old and above, you need to choose prostate examination at least one time a year.