Choď na obsah Choď na menu
 


Aljašský malamut

2. 1. 2010

Aljašský malamut

Obrázok Ešte pred 4000 rokmi tento pes prekročil Beringovu úžľabinu spolu s Eskimákmi.Tí sa pohybovali kočovne a snežné sane im ťahali práve Aljašské malamuty. Keďže Eskimáci putovali vo veľmi tvrdých podmienkach, tieto psy boli pre nich najcennejším majetkom. Za existenciu tohto plemena vďačíme Inuitom, ktorí pôvodne osídľovali oblasť okolo rieky Anvik. Slúžili im na ťahanie saní, dopravu nákladu do osád, pomáhaní pri love či nosení nákladov. V preklade názov tohto psa znamená pes ľudí z osady Male. Ešte v druhej polovici 18.storočia bola Aljaška neznámou zemou. Neskôr tam prišli obchodníci s kožušinou a tí objavili toto plemeno.  Niektorí prírodovedci sa domnievajú že toto plemeno je najstaršie v Severnej Amerike.

Plemeno Aljašských malamutov patrí medzi špice. Dosahuje výšku okolo 60cm a vážiť môže 35kg. Má nádhernú sivasto-čierno-bielu srsť, ktorú stačí občas prečesať aby vyzerala zdravo. Pĺznutie prebieha raz do roka. Buďte pripravení na veľké množstvo chlpov.

Malamuty sú veľmi priateľské a zvyknuté na život vo svorke. Voči ľuďom sú milé a kamarátske. Nemôžu byť zatvorené vo voliére. Potrebujú mať dostatok pohybu. Je dobré, keď majú možnosť občas zabehnúť dnu a pobehať si aj po dome. Na spolužitie s inými zvieratami si dokážu zvyknúť, ale môžu ich začať naháňať.

Aljašský malamut potrebuje denne prebehnúť aspoň 10km. Môže tiež ťahať nejakú vlečku alebo menší náklad.

 

Náhľad fotografií zo zložky Labradorské retrievery

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.